Intrebari frecvente

De ce un semineu Spartherm sau Jotul?

Partenrii nostri externi-firmele JOTUL (Norvegia) si Spartherm (Germania) au cea mai mare și cea mai experimentată rețea de dealeri din lume. Ei te pot ghida prin tot procesul , de când vă decideți să cumpărați un semineu până când un nou semineu pe lemne este gata de utilizare în casa Dvs. Dar, înainte de vizita la dealerii locali , aveți nevoie să luati în considerare o serie de lucruri. Vorbind din timp cu profesioniștii din rețeaua noastră de dealeri puteți economisi timp și bani. Ei vă pot oferi sfaturi utile, care sunt potrivite pentru nevoile dumneavoastra, situația dvs. și, bineînțeles, bugetul dvs. Mai jos veți găsi unele probleme la care ar trebui să va gânditi sau pe care ar trebui sa le investigati înainte de a începe procesul de a cumpara un semineu. Ele sunt relevante, fie ca vei apela la montajul asigurat de catre o firma de profesionisti,fie ca vrei să faci singur marea majoritate a muncii.

Efectul de încălzire și zona de living

Pentru a avea o experiență pozitivă cu semineul dumneavoastra, este foarte important ca sa alegeti dimensiunea potrivita pentru zona de living și nevoile dumneavoastra de încălzire.
- Dacă semineul este prea mare, va fi în mod constant folosit la randament scăzut și procesul se încheie cu funingine pe sticla si in coșul dumneavoastră de fum.
- Dacă semineul este prea mic, acesta va fi supraîncărcat și durata de funcționare va fi redusa.

Dealerul are nevoie de informații despre zona si tipul de izolare în casa Dvs in scopul de a vă oferi un sfat bun. În mod normal, nevoia de încălzire în casele izlotate termic este de 60 pana la 70 wati pe metru patrat dar acest lucru poate fi redus sau crescut în funcție de tipul de izolație, numarul de ferestre, înălțimea tavanului și așa mai departe.

Ventilatia/Aer exterior pentru semineu

În scopul de a funcționa corect, șemineu are nevoie de aer. Coșul de fum trage aer prin șemineu, dar în cazul în care casa ta este foarte izolata sau în cazul în care ventilația mecanică se luptă cu tirajul natural din coșul de fum, puteți experimenta probleme cu funcționarea șemineului. Soluția recomandată este de a conecta așa-numitul aer exterior pentru șemineu. Dacă locuiți într-o casă cu izolație de ultima genaratie si/sau cu ventialtie mecanica, este important să luați în considerare acest lucru atunci când aveți de gând instalarea unui semineu.

Izolatia casei si geamuri termopane superioare

Casele vechi cu izolație slabă au nevoie de mult mai multa caldura pentru incazire decat casele noi cu izolație corespunzătoare și ferestre cu geamuri triple. Scopul este sa minimizam pierderile de căldură în casa ta, dar dacă locuiți într-o casă pasiva sau o casă nouă cu o izolatie foarte buna, este important să alegeți un șemineu care funcționează bine cu lemne putine. Firmele Spartherm si Jotul- au in oferta aceste tipuri de focare/sobe pe lemne care ard în mod optim chiar si la 3 kW.

Cosul de fum

Cele mai multe probleme cu seminee provin de la coșul de fum incorect dimensionat INCORECT sau care nu funcționează corect. Pentru ca un semineu sa functioneze în mod optim, ar trebui să fie atașat un coș de fum cu un diametru interior care cel putin egal sau este mai mare decât cel de la priza de evacuare de pe șemineu. În ghidurile de instalare și de utilizare veți găsi informații despre proiectul necesar pentru diferite produse pentru a funcționa optim. O regulă importanta este că un metru de coș de fum creează 4 Pascali in procesul de tiraj. Puține seminee pot funtiona la mai puțin de 12 Pascali. Coturile de pe evacuarea gazelor arse reduc procesul de tiraj. Dacă nu sunteți sigur cu privire la modul în care funcționează coșul de fum al dumneavoastră, reprezentantii nostri sau asociațiile coșarilor te pot ajuta. Puteți obține, de asemenea, ajutor la reabilitarea coșurilor vechi de fum sau alterativ, pentru a instala un coș de fum nou profesional. Cosurile de fum izolate (ceramice sau de inox) sunt o solutii imperativ necesare pentru functionarea in parametrii optimi a unui semineu in detrimentul cosului de fum de caramida traditional.

Unde trebuie instalat semineul

Diferite seminee au caracteristici diferite. Unele dintre acestea sunt concepute pentru a fi plasate în apropierea materialelor inflamabile, în timp ce altele necesită o izolatie rezistenta la foc în scopul de a fi plasat aproape de perete. Un desen care arată unde locul unde semineul ar trebui să fie pus în raport cu locul de racordare la cosul de fum, peretele ignifug și asezarea mobilierului fata de seminue vor fi de mare ajutor atunci când se vor consulta experții. Pentru a putea configura un perete rezistent la foc se pot folosi materiale speciale izolatoare care pot fi rapid asamblate și care au o grosime de 2-3 centimetri.

Greutatea si capacitatea de incarcare a podelei

Cele mai multe dintre seminee pot fi instalate fără a fi nevoie să consolideze pe podea, dar pentru a fi siguri, ar trebui să facă o estimare de greutate. Conform standardelor , fiecare metru pătrat de podea poate rezista la o sarcină de 150 kg. Greutatea unui șemineu ar trebui să fie împărțit în zona acoperită de acesta plus 0,6 m în toate direcțiile. Astfel, ponderea unui șemineu cu o suprafață de bază de 0,5 x 0,5 metri este împărțita pe o suprafață de (0,6 +0,5 +0,6)m x (0,6 +0,5 +0,6) m = 2.89 mp. În consecință un constructia unui semineu cu o suprafață de bază de 0,5 x 0,5 metri plasate în mod liber pe o podea poate cantari până la 433 kg (2,89 mp x 150 kg/mp). Semineele sunt adesea plasate pe un perete iar greutatea specifică de restricționare este oarecum redusă. Cere ajutor de la un dealer autorizat, dacă acest lucru pare complicat.

Montajul semineului

Montajul semineelor se poate efectuta de catre firme specializate sau chiar in regie proprie in functie de legislatia in vigoare specifica fiecarei tari. În Norvegia ca si in Romania , puteți instala singuri în mod legal un semineu sau o soba pe lemne , în timp ce in Marea Britanie, instalarea trebuie să fie efectuată de către un inginer înregistrat HETAS sau prin intermediul ofițerului local de control al clădirii. Sfatul nostru este sa externalizati acest serviciu apeland la o firma specializata,care va poate oferi toate sfaturile si solutiile de care aveti nevoie si care in final va poate acorda o garantie de buna functionare.

CURATARE SI INTRETINERE

Seminee in Iasi recomandă întreținerea periodică atât șemineului cat si a coșului de fum. Un semineu curat asigură o vizibilitate mai mare a focului și lemnul va arde mai bine si mai curat. În plus, dacă ardem lemn uscat de bună calitate și asiguram o curatare regulata a coșului de fum vom minimiza riscul de autoaprindere a funinginei lucru ce poate produce stricaciuni importante cosului Dvs. O curatare corespunzătoare a cosului de fum si a semineului extinde durata de viață pentru produsul dvs. și vă oferă mulți ani de experiență senzationala alaturi de semineu. O componenta importanta a procesului de intretinere o puteti face chiar Dvs zi de zi! Pentru aceasta nu aveti nevoie de echipamente scumpe sau de aptitudini speciale. În plus, în conformitate cu reglementările ini vigoare, toate cosurile de fum si seminele ar trebui să fie inspectate cel puțin o dată pe an. Aceste inspecții vor fi efectuate de către firme locale specializate. Vă prezentam in continuare câteva sfaturi simple de la partenerii nostri din lumea intreaga.

CURATAREA funinginii de pe geamul șemineului

Toate produsele comercializate de catre Seminee in Iasi sunt produse de calitate realizate cu un așa-numitul sistem de curatare cu aer a geamului, care vă ajută să vă păstrați sticla curata în timpul arderii. Dacă funinginea acoperă sticla, este suficient, în mod normal ,sa intensificati arderea lemnului in focar pentru o perioda scurta de timp iar căldura intensa și sistemul de curatare cu aer vor face ca particulele de funingine depuse pe sticla sa fie arse. În cazul în care sticla este încă acoperita cu funingine, se recomandă următoarea metodă: umeziți o bucată încrețită de ziar și înmuiat-o cu atenție în cenușa din pe partea de jos a focarului. Frecați geamul cu hârtia inmuiata in cenușa(asigurati-va ca cenusa este indreptata inspre geam). Se repetă de mai multe ori dacă este necesar, pentru a aduna toata funinginea. În cele din urmă, frecati geamul cu o bucată curată de hârtie uscata pentru a îndepărta particulele de funingine, care acum se vor curata usor. Această metodă este ecologica, eficienta și ieftina.

Curatarea focarului de cenusa

O mulțime de oameni curăța cenușa mult prea des. De fapt, este benefic sa lăsati un strat de cenușă pe fundul focarului de semineu. Acest strat izoleaza si protejeaza partea de jos a focarului. De asemenea, mulți oameni consideră că este mai ușor să aprindă focul în cazul în care câteva bucăți de cărbune sunt lasate in focar. Cenușa este de fapt formata din părți non-inflamabile din lemn , cea mai mare parte minerale. Deoarece cenușa este un material extrem de izolant, de multe ori veți găsi mici piese stralucitoare ascunse în cenușă la cateva ore sau chiar zile dupa ce focul a fost facut. Prin urmare când goliți cenușa, este important ca acesta sa fie golita într-o găleată cu un capac, ambele din metal. Cenusa trebuie să fie lăsata sa se raceasca până a se arunca la gunoi când sunteți sigur că nu există particule mici stralucitoare rămase în cenușă care ar putea crea incendii. Cenușa poate fi folosita ca îngrășământ în cazul în care provine din lemn curat, netratat. Alternativ poate fi aruncata împreună cu alte deșeuri.

Intreținere ANUALA a semineului si sobei pe lemn

Cel puțin o dată pe an, Seminee in Iasi va recomandă să scoateti placa deflectoare și placile de fonta/samota din interiorul focarului pentru a ne asigura că acestea sunt în formă bună. De asemenea, verificati grătarul și placa de jos a focarului si curatati cu o perie particulele de funingine de pe acestea si in restul camerei de ardere. Cand si cum facem aceasta intretinere depinde de cât de mult utilizam șemineul. Garniturile din jurul geamul și ușii ar trebui să fie, de asemenea, verificate și înlocuite, dacă acestea sunt deteriorate .

Curatarea semineului si a cosului de fum

Fred Ekeberg ,de la Agenția de incendiu și salvare, departamentul de prevenire a incendiilor dîn Oslo, ne informează că toate semineele ar trebui să fie curatate cel puțin o dată la 4 ani.Acest lucru este valabil doar in cazul focarelor norvegiene care dispun de tehnologia CLEAN BURN. Dacă observam noi sau coșarul ca se formează în coșul de fum mai multa funingine decat in mod normal , trebuie să crestem frecventa inspectiilor. Un semineu curat și un coș de fum curat este important pentru a realiza o ardere curata și pentru a evita un incendiu Semineele care nu dispun de tehnologia 'CLEAN BURN' produc mult mai multa funingine . Lemnul ud este o altă sursă de funingine. În cazurile în care coșarul va observa acest lucru ,vă va instrui cu privire la tehnicile corecte și va va sugereaza măsurile care trebuie puse în aplicare.